De vorba cu Geanina (Gia): Pentru mine creatia este o modalitate de autocunoastere.

In magazinul Gianinei (Gia) de pe Crafty am vazut de fiecare data creatii deosebite, realizate din materiale diferite (sticla, fimo, margelute, lemn). Aceste creatii ne-au starnit admiratia si curiozitatea. Ne-am hotarat sa aflam mai multe despre persoana care a mesterit aceste obiecte unice.

foto principala

1. Cateva cuvinte despre Gia.

Ma numesc Geanina Cantemir, am 27 de ani si locuiesc in Iasi.
Ador arta in toate formele ei. Ma pot declara o persoana fericita pentru ca am ocazia sa profesez in domeniul pe care l-am ales si anume doemniul artistic. Ba chiar sa fiu propria mea sefa, sa-mi fac propriul program si regulile mele (care nu sunt foarte multe, sunt o sefa blanda cu mine :) ).
De cativa ani majortitatea timpului mi-l petrec pictand tablouri in ulei, insa imi gasesc intotdeauna timp sa mai fac si cate o bijuterie printre picaturi.  Bijuteritul este “oaza mea de liniste”.

2. Cand a aparut pasiunea pentru creatiile handmade si care sunt sursele tale de inspiratie?

Nici nu mai tin minte. Cred ca am avut dintotdeauna o atractie pentru activitatile artistice. De mica nu-mi scapa nici un caiet nemazgalit (a se citi “desenat” :) ), fie ca era el de matematica, romana sau orice altceva. Nu stii niciodata cand te loveste inspiratia, iar suportul pentru “revarsarea artistica” il constituiau copertile si ultimile pagini ale caietelor. Si paginile de la mijloc, pentru ca erau cel mai usor de indepartat. :)
Intotdeauna mi-a placut sa desenez si sa pictez, de aceea nu mi-a fost greu sa aleg ce vreau sa fac in viata. Am urmat Liceul de Arta, apoi Facultatea de Arta.

Inspiratia vine de oriunde, de multe ori poate fara sa-mi dau seama de provenienta ei. Poate o melodie, un sentiment, o adiere, un parfum, o stare de spirit.

3. Ai artisti favoriti (pictura, literatura, design vestimentar, design de bijuterii etc.)? Care sunt aceia?

Sunt multi pictori pe care ii admir. Cel mai mult imi place Salvador Dali. Operele sale sunt exceptional executate tehnic si nu doar atat. El nu face un studiu al realitatii inconjuratoare, ci transmite intotdeuna ceva privitorului. Dali creaza de fiecare data  un nou Univers, o lume cu personaje fantastice, cu simboluri si semnificatii. Imi plac creatiile care te fac sa-ti pui intrebari.
Mi-as dori ca pe viitor sa realizez tablouri in maniera suprarealista, insa deocamdata sunt la etapa de studiu al realitatii.

4. Care sunt pasii pe care ii urmezi in realizarea unei creatii?

In primul rand trebuie sa ma decid: Tablou sau bijuterie? Daca ma decid sa fac o bijuterie, atunci…  modelez ceva din lut polimeric? Fac ceva din sticla?  Fac o bijuterie pictata? Sau poate ceva din margelute?  In realitate lucrurile stau mult mai simplu, insa ma gandesc eu ca acestia ar trebui sa fie pasii invizibili catre realizarea unei bijuterii. De fapt, pur si simplu “mi se pune pata” si fac ceea ce-mi vine mie in minte in momentul respectiv, fara o alta pregatire in prealabil. Tine de starea de spirit de moment.

5. Materiale si tehnici folosite. Sticla sau lut polimeric? :)

Desi realizez bijuterii din pasta polimerica, din margelute, bijuterii pictate sau pirogravate, nu as da lucrul cu sticla pe nimic. Eu sunt fanul numarul unu al bijuteriilor din sticla.
Sticla dichroica este atat de pretioasa si eleganta si privind in structura ei gasesti mereu detalii si profunzimi de care nu stiai, descoperi alte si alte reflexii in functie de lumina si unghiul din care privesti bijuteria.

6. Cum te simti atunci cand creezi un obiect handmade?

Ma simt pur si simplu eu, ma descopar pe mine tot mai mult cu fiecare lucru care imi iese din maini. Pentru mine creatia este o modalitate de autocunoastere.

7. Atelierul Gianinei

Atelierul meu de fiecare zi este un mic spatiu din apartament, nu este ceva amenajat special pentru asta, de aceea un atelier in adevaratul sens al cuvantului este pe lista de prioritati.
Atelierul de lucru cu sticla se afla in alta localitate pentru ca este foarte dificil daca nu chiar imposibil sa faci asta intr-un apartament. Nu este nimic “fancy”, ci doar tehnic si util.

atelier1

atelier2

atelier3

atelier4

8. Care este trasatura definitorie a creatiilor tale?

Culoare si stralucire

set din sticla dichroica

Set din sticla dichroica

pandantiv din sticla pictata

Pandantiv din sticla pictata

set dulce

Set dulce

cercei murano cu fundite

Cercei murano cu fundite

cercei handmade millefiori

Cercei handmade millefiori

brosa pictata

Brosa pictata “Fata cu pisica neagra”

tablou1

tablou2

9. Carui tip de persoana se adreseaza creatiile Gia ?

Sper eu ca orice persoana poate gasi printre creatiile mele ceva pe gustul sau si asta datorita diversiatii tehnicilor si materialelor folosite.

10. Ce bijuterii si accesorii handmade recomanzi pentru sezonul Vara 2013?

Culoareeeee!!!!!   Multa culoare si veselia la purtator!

11. Hobby sau afacere?

Este un  hobby pe care il pot sustine financiar din aceste activitati, deci… as putea sa spun ca este o afacere? In primul rand este pasiune, dar cum orice hobby trebuie sustinut pentru continuitate si progres, ma bucura faptul ca sunt persoane care imi apreciaza munca si nu doar prin vorbe frumoase :)

12. Ce parere au cei apropiati despre aceasta activitate a ta?

Atunci cand alegi ca drum in viata domeniul artistic este destul de riscant privind stabilitatatea financiara, insa am avut parte intotdeauna de sprijinul si incurajarile familiei. Si pana in momentul de fata nu mi-a parut rau nici o clipa pentru ca am ales acest domeniu de activitate.

tablou4

13. Planuri de viitor ca designer

Am multe planuri de viitor si toate tin de partea artistica: un atelier de pictura/ bijuterit unde sa ma pot desfasura , o expozitie de pictura in Statele Unite (care este in lucru), un magazin fizic cu obiecte de arta si bijuterii, experimentarea altor tehnici de realizare a bijuteriilor si obiectelor decorative, cum ar fi mozaicul, vitraliul, lucrul cu ceramica, tehnica lampwork.  Si cine stie ce-mi mai vine in minte?

14. Ce inseamna Crafty pentru tine?

Un loc prietenos, cu doua gazde intotdeauna amabile si dornice sa raspunda la orice intrebari si nelamuriri, un mijloc de a-mi expune creatiile, un loc virtual de intalnire al persoanelor talentate si creative.

15. Trei magazine preferate de pe Crafty

Imi plac foarte mult bijuteriile din sarma impletita.

Delilah
DacianaWiredStones
AliZariaJewelry

16. Ce sfaturi le dai designerilor aflati la inceput de drum?

Rabdare si perseverenta :)

17. Care crezi ca e “secretul” in vanzarea produselor handmade?

Unicitatea produselor, zic eu…  Fiecare vrea acel “altceva”” care sa se potriveasca cat mai bine cu personalitatea sa. Fiecare dintre noi este unic. De ce sa nu purtam si bjuterii unice, facute special pentru noi?

18. Ce parere ai despre curentul handmade din Romania?

Ma bucura faptul ca de cativa ani curentul handmade s-a dezvoltat, se pune mai mult pret pe obiectele facute de mana, pe obiectele unicat. Insa mai este mult de lucru pana sa ajungem la nivelul altor tari mai… civilizate :)

19. Pe final…

Va multumesc pentru acest interviu!  Ma bucur mult sa fac parte din aceasta comunitate.
Succes in toate proiectele voastre! :)  

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!