Anca (Cercelusul Zambaret): Cel mai mult ma bucur atunci cand lumea apreciaza ceea ce fac

Mi s-a implinit visul de a sta de vorba cu Anca de la Cercelusul Zambaret.

Ea a facut cunostiinta cu lumea handmade-ului cand s-a mutat de la Suceava la Bucuresti . ”Am vazut niste bijuterii superbe (eu fiind mai copilaroasa, imi placeau cele din fimo, viu colorate si cu modele haioase) la targuri si mi se parea fascinant ca sunt facute manual, ba chiar imposibil de facut. Asa ca de curiozitate, am cautat si eu pe Internet sa vad din ce anume sunt facute, iar atunci cand am aflat ca sunt din plastilina, mi-am cumparat si eu sa incerc sa vad ce imi iese.”

Asa ca se apuca de modelat in iulie 2009 , iar inimioarele din prima poza sunt printre primele capodopere . Poza nr. 2 am ales-o eu dintru-un set de poze trimise de Anca si sunt foarte mandra de alegerea mea :)

Velociped cu trandafiri

Nu putea sa lipseasca ”interviul curios”.

Cateva unelte „ciudate, improvizate” pe care le folosesti in creatiile tale?

O problema la mine ar fi ca nu am stiut niciodata cu exactitate la ce folosesc uneltele speciale pentru fimo, asa ca lucrez in mare parte doar cu mana, foarte rar cu altceva. (da , te inteleg… si mie imi place sa ma joc cu mainile in lut :) )

Care este cea mai mare satisfactie pe care ti-o aduce ceea ce faci?

Cel mai mult ma bucur atunci cand lumea apreciaza ceea ce fac. Asta imi da multa increrede in mine si ma face sa vreau sa incerc sa ma autodepasesc, sa creez modele, lucrusoare care sa fie din ce in ce mai reusite, mai pe placul tuturor.

 Cum ai ajuns sa te perfectionezi?

In privinta modelatului timpul m-a ajutat sa ma perfectionez. Dexteritatea mea a venit doar prin practica, am continuat sa modelez, sa modelez si iar sa modelez pana creatiile au inceput sa iasa din ce in ce mai bine, sa arate exact asa cum as fi vrut eu sa arate si sa para cat mai ingrijit lucrate.

Sfaturi pentru cei care se gandesc sa se apuce de handmade

Majoritatea in zilele noastre se gandesc doar la bani si cauta mijloace mai “usoare”, ca sa zic asa, pentru a ii obtine, handmade-ul nefiind deloc un mod usor de a face bani. Pentru cei care doresc sa se apuce de handmade: daca o faceti doar pentru bani, mai bine nu o faceti. Una e sa pui suflet intr-o creatie pentru ca iti place tie, te relaxeaza cand o faci, transmite un mesaj si alta e sa o faci doar pentru bani. Iar pentru cei care nu se afla in categoria asta, daca aveti rabdare, imaginatie si putin talent incercati sa profitati de aceste calitati la maxim, fiti cat mai originali pentru ca asa veti avea cu adevarat succes.

E importanta poza produsului pentru clienti?

Da, evident ca este importanta. Eu incerc sa ofer imagini cat mai clare ale produsului (foarte bine !!!) deoarece incerc sa ma pun in locul clientului: de ce as cumpara ceva de pe Internet care nici macar nu se vede bine in poze, nu pot sa imi dau seama de culori si sa mi se para ca vad ceva si atunci cand comand sa primesc cu totul altceva. Pozele sunt cele care promoveaza produsul (pe Internet) asa ca ele trebuiesc facute cat mai clar si mai perfect.

O situatie in care cineva ti-a spus ca nu ii plac creatiile tale

Nu mi s-a intamplat sa imi spuna cineva ca nu ii plac creatiile mele, insa mi s-a intamplat sa aud tot felul de comentarii de genul “Pot sa fac si eu, nu e asa greu”. Majoritatea nu isi dau seama ca modelele alea vin de la mine din cap, nu stau sa le copiez de nu stiu unde, nu le fac cu o matrita, nu sunt in serie. Foarte, foarte multa lume de la noi inca nu intelege bine conceptul de handmade (da… e foarte trist)  si asta in mare parte si pentru ca multi artizani sunt oarecum obligati sa isi devalorizeze munca punand preturi mai mici pentru a face cat de cat vanzare dar si din cauza celor de care am zis mai sus, cei care o fac pentru bani, handmade-ul lor fiind copierea modelelor altora si vandute la un pret de nimic, sau cei care insira 3 margele (de plastic, de aceeasi culoare) pe un snur si considera asta arta.

3 lucruri care iti plac in viata de zi cu zi

Imi plac pisicile, fluturasii, funditele, ceaiul,  istoria, moda (si de aici istoria modei), limbile straine si ador sa calatoresc.

Fraza care mi-a mers la suflet : ”Una e sa pui suflet intr-o creatie pentru ca iti place tie, te relaxeaza cand o faci, transmite un mesaj si alta e sa o faci doar pentru bani”.

Greenscarf

2 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Diana says:

    Anca,

    La cat mai multe interviuri.

  2. Blue says:

    Imi place foarte mult cum gandesti si consideri ca a face handmade e ceva relaxant, banii vin mai tarziu cand esti apreciat. Iti doresc mult succesc pentru ca meriti. si eu iubesc handmade-ul.

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!