Tutorial reciclare creativa – Vaza decorata in tehnica servetelului

Daca sunteti intr-o dispozitie creativa si va doriti sa lucrati la un proiect care sa fie in acelasi timp dragut si util, va propun o sesiune de reciclare creativa: transformati un simplu borcan intr-o vaza unicat!

Materiale necesare:

  • un borcan inalt
  • servetel colorat
  • fimo
  • lac pentru decoupage
  • vopsea acrilica

Mod de lucru:

Intrucat gura borcanului este putin inestetica cu acel filet, nepotrivita pentru o vaza, folosim fimo pentru a modela “o gura” pentru vaza. Avem nevoie de putin mai mult de un sfert de pachetel de fimo, caruia ii dam o forma lunguiata. Inconjuram gura borcanului cu fimo si modelam cu degetele pana obtinem o forma precum cea din imaginea de mai jos. Avem grija sa apasam bine fimo-ul pe sticla pentru a evita golurile de aer si a fi siguri ca se lipeste foarte bine. Modelam fimo astfel incat sa acoperim in intregime gura borcanului si sa fie frumos rotunjita.

Dupa ce am obtinut forma dorita introducem borcanul in cuptor si coacem fimo la 110 grade Celsius timp de jumatate de ora (daca folositi alt tip de polimer respectati indicatiile de coacere de pe ambalag). Fiti fara grija, temperatura e prea mica pentru a crapa sticla.

Dupa ce ati copt borcanul lasati-l sa se raceasca. Dupa ce s-a racit va trebui sa dati un strat de vopsea acrilica alba pe toata suprafata borcanului, inclusiv peste fimo si putin in interiorul gurii viitoarei vaze.

Acest strat de vopsea alba este necesar pentru ca servetelul cu ajutorul caruia vom decora vaza sa se vada mai bine, sa aiba culorile mai vii.

Pentru decorare avem nevoie de lacul special pentru decoupage si de un servetel cu model. Servetelul il vom pregati pentru lipit astfel: despartim cu grija cele trei straturi din care este format si avem grija sa nu rupem primul strat – cel frumos colorat. Pentru acest proiect eu am ales un servetel cu motive asiatice deoarece am o slabiciune pentru arta din regiune.

Cu ajutorul unei pensule mai late intindem un strat de lac pentru decoupage pe suprafata de jos a borcanului. Avem grija sa intindem lacul uniform si in strat subtire.

Vom decora borcanul in doi pasi datorita caracteristicilor acestuia (partea de jos si cea de sus sunt foarte diferite ca si  volum).

Dupa ce am intins primul strat de lac infasuram cu grija servetelul si il presam usor cu buricele degetelor. Aveti foarte mare grija deoarece servetelul astfel umezit este foarte delicat si fragil si se poate rupe. Taiem excesul de servetel cu ajutorul foarfecelor.

Dupa ce am lipit bine servetelul (incercand sa lasam cat mai putine cute) dam cu un nou strat de lac pentru decoupage. Nu trebuie sa asteptati sa se usuce servetelul, ci se poate da acest strat imadiat. Folosim aceeasi pensula si intindem lacul dinspre mijloc spre margini, usor, in strat uniform.

Dupa ce s-a uscat partea de jos repetam aceeasi pasi pentru a decora partea de sus a borcanului (pentru acest proiect un singur servetel a fost deajuns).

Lasam lacul sa se usuce. Putem grabi uscarea cu ajutorul unui foen. Dupa ce nu mai este lipicis folosim vopsea acrilica neagra pentru a acoperi gura borcanului. Pentru o mai buna acoperire vom da un strat, vom astepta sa se usuce dupa care vom aplica inca un strat de vopsea neagra.

Dupa ce s-a uscat vopseaua vom aplica inca doua straturi din aceeasi vopsea si pe fundul borcanului. Cand s-a uscat si aceasta putem (optional) accentua cateva modele de pe servetel. Eu am folosit o pensula foarte subtire si vopsea acrilica metalizata aurie pentru a accentua desenul de pe servetel.

 

Ultimul pas este sa aplicam un strat de lac protector – Vernis incolor de la Darwi. Atentie! Nu folositi la acest pas lac pe baza de apa.

 

Lasam totul sa se usuce bine si gata! Tocmai am transformat un banal borcan intr-o minunata vaza. Spor la munca!

FBRonnie

 

 

 

5 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. godeta says:

    Extrem de util tutorialul, multumesc:)

  2. Imi place din ce in ce mai mult aceasta tehnica, probabil in viitorul foarte apropiat am sa incerc si eu sa ma joc un pic cu servetelele :D .. Multumesc pentru tutorial!

  3. fbronnie says: (Author)

    Ma bucur ca il gasiti util. A fost prima mea incercare cu tehnica decoupage si deja mi-am pregatit materiale pentru urmatoarea incercare :-)
    Si mie imi place tare mult.

  4. degetel says:

    Ce se întâmplă dacă folosesc lac pe baza de apa?
    Mulțumesc!

  5. fbronnie says: (Author)

    Probabil se va strica modelul in momentul in care vei incerca sa speli/clatesti vaza.

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!