Fusta – o coordonata a feminitatii

Cu mare placere imi amintesc de prima fustita facuta de mine, la “lucru manual” cu multi ani in urma . Fusta era dintr-un material inflorat, scurta si incretita . O purtam cu o bluza alba si stransa bine in talie cu un cordon negru, lat, pe care il primisem de la mama. Eram foarte tinerica, dar ma simteam “FEMEIE”!

Sweet Spring Skirt – Hira

Da, fusta este o coordonata a feminitatii. Este bine stiut ca fustele sunt purtate de catre femei in principal, din cele mai vechi timpuri. Fustele fac parte din costumele populare traditionale indiferent cum se numesc ele in diferite zone ale tarii: poale, fote, pasturi, catrinte sau sort.

Costum cirese rosii – AtelierDana

Fustele au fost si sunt cantate in versuri cum ar fi: “M-a crescut mama in poala, de la leagan pan’ la scola…” sau  ”bate vantul frunzele, invarteste fustele”.

Fusta femei “Blue sky” – Irinairina

De-a lungul timpului fustele au stat in atentia creatorilor de moda luand diferite forme si dimensiuni. Din pompoasele fuste lungi si ample, incretite sau facute din multi clini, care ascundeau picioarele doamnelor si ale domnitelor, fustele au trecut prin transformari originale devenind stramte si lungi, copiind formele trupului, iar pentru a face pasi ele erau crapate la spate sau in fata, taietura care adesea se ascundea sub o cuta, denumita “pliu”.

Cuvantul “pliu” ne aminteste de o moda a “fustelor plisate”, initial cu pliseuri marunte apoi mai late sau intercalate. Au fost inventate si masini speciale de plisat materialul (cu abur), astfel rezistau la spalat fara a se desface pliseul. Fustele plisate le-am vazut in uniformele pionieresti din epoca trecuta, mai vedem si azi in tinutele cantaretelor din coruri sau grupuri vocale religioase.

Prin anii ’70 au fost la moda fustele mini, care au provocat un adevarat soc pentru bunicile tinerelor indraznete care le purtau.

Dar de fustele gogosar va mai aduceti aminte? Scurte si ele si incretite in partea de jos, trase in elastic…  mie mi s-au parut caraghioase.

In zilele noastre fustele largi sau stramte au ajuns atat de scurte de incat par a fi un “guleras”, dar ce sa facem … va trece si moda aceasta.

Nu pot incheia acest articol fara a spune ca mereu la moda au fost si raman fustele crosetate sau tricotate. Astfel de fuste am lucrat si eu, dandu-le o forma clasica sau tinereasca, dupa gustul clietelor.

Fusta sic – Hera Mariana

Nu uitati, o fusta bine lucrata se poate purta cu unul sau mai multe sacouri/taiorase si cu zeci de bluze, care bine asortate si accesorizate, formeza noi si noi tinute.

In magazinele de pe Crafty gasiti diferite modele, iar la comanda creatorii pot realiaza ceea ce va doriti si nu ati gasit inca.

Hera Mariana

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!