Diferenta dintre bijuterii handmade si gablonturi

Am decis sa scriu acest articol dintr-un singur motiv, multa lume considera ca bijuteriile create manual (handmade) sunt gablonturi, deoarece nu sunt facute din aur sau argint.

Am cautat in DEX-ul limbii romane definita cuvantului gablont pe care o voi scrie mai jos:

GABLONT(Z) [-BLONȚ] s. n. obiect de podoabă din metale ieftine, fără valoare. Cristal (1) special cu irizații, folosit la fabricarea unor obiecte de podoabă ieftine; p. ext. obiect de podoabă care are asemenea cristale.

Ma deranjeaza extrem de tare sa vad ca si unii dintre creatori isi catalogeaza creatiile “gablontzuri”.

Consider ca ceea ce facem NU SUNT gablonturi, chiar daca nu folosim ca materie prima aurul sau argintul, e vorba de creatie handmade in care investim timp, energie creativa, resurse materiale, pe cand gablontul este facut in serie (unele gablonturi sunt facute de masinarii).

Multe dintre noi, cele care creeaza bijuterii handmade folosesc pietre semipretioase si accesorii placate cu metalele mai sus mentionate.

Consider ca ceea ce facem noi se poate numi arta. Obiectele de podoaba facute de noi nu sunt gablonturi, ci sunt creatii.

Cercei zambet – DianaJoyeria

Cred ca fiecare client in parte isi doreste o creatie unica, cu un stil deosebit, care sa spuna o poveste.

Cu ajutorul acestui articol sper ca am tras un semnal de alarma si ne vom apara munca si vom aprecia creatia handmade la adevarata ei valoare.

Alina Balasoiu (Sweethomemade)

14 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

  1. Dacian Moon says:

    Si eu m-am lovit de parerile preconcepute si am incercat sa le analizez si sa fac putina lumina pentru cei care vor sa inteleaga. Am considerat ca sunt generate de nestiinta, nu de rautate :)
    http://dacian-moon-handmade.blogspot.com/2011/05/ideile-preconcepute-si-bijuteriile.html

  2. adnia says:

    sunt perfect de acord!

  3. Ramira says:

    De multe orimi s-a spus de catre vreo persoana ca poarta numai aur. Probabil unele persoane vad in asta emblema statutului social. Alte persoane apreciaza foarte mult astfel de bijuterii si sunt nerabdatoare sa vada noutatile. Fiecare este liber sa aleaga. Noua ne ramane pasiunea de a face ceva deosebit.

  4. Balasoiu says:

    Va multumesc si sper sa dati mai departe sa vada si cei care au aceste conceptii ca nu este asa cum gandesc ei.

  5. CaSa Gravor says:

    Eu deja sunt in faza in care ii corecteaza sever pe presupusii nestiutori, caci majoritatea stiu, dar prin aceasta definitie incearca, de fapt, sa obtina la un pret mai mic, micile piese de colectie expuse timid pe tarabe de catre artistii care, de fapt se complac in faza de victime ale societatii, si , prin aceasta, dau ocazie la asemenea remarci.. adevarat le ustura rau orgoliile, dar nici ei nu fac mai nimic sa-si schimbe starea….

  6. Daciana says:

    Da, dar sa nu uitam nici de cei care atarna doua elemente prefabricate si atat si in concluzie fac handmade. Omenii sunt ajutati sa creada ca gablonturi = handmade, de catre oamenii de genul.

  7. delilah says:

    Subscriu la ce a marturisit casa gravor, si eu “ating” usturator, pe cei/cele ce se pretind “cineva”, cand imi categorisesc bijuteriile ca fiind “gablonturi”. Desi inca nu lucrez foarte mult cu argint, deloc cu aur, nu permit sa se spuna ca o piesa la care am lucrat intens si in care am pus suflet, este “gablont”! Poate sa ia foc, sa strambe din nas si sa plece, e alegerea ei, a clientei! Mai ales cand in urechi are “plastic”, atunci vad rosu in fata ochilor!
    Dar, de obicei, chiar si “atinse” in orgoliu, persoanele respective si-au reevaluat catalogarea si au cumparat!
    Mai dureaza ceva pana se va face distinctia corecta intre bijuterii handmade si gablonturi, dar suntem pe drumul cel bun!
    Doamne ajuta!
    Daciana, si eu am doua elemente prefabricate imbinate cu o tortita sau link pentru pandant, trebuie sa avem si din acestea, sunt multe persoane care vor ceva “foarte simplu si discret”. De ex, eu ma pregatesc pentru martisor si cu multe din acestea! E mai binevenit un martisor cu o pereche de cercei simpli, sa zicem, un pandant, cu pret de 6-10 lei, decat o tablita “poleita” sau plastic in n forme. Astfel, persoana care primeste o pereche de cercei, va fi mult mai multumita, ii va purta probabil ani de zile, decat o piesa cu snur pe care o va rataci in scurt timp prin sertare, in cel mai fericit caz. Cate ceva pentru fiecare, nu?

  8. Cinnamon says:

    Cred ca din pacate cuvantul gablont a inceput sa aiba un sens peiorativ. Gablonturile sunt termenul romanesc pentur ceea ce englezii numesc “fashion jewelry”, adica bijuterii si accesorii care nu sunt compuse din pietre si metale (semi)pretioase.

    Nu e nimic gresit in a cataloga o bijuterie din argila polimerica, fetru sau metal comun ca fiind gablot daca acest cuvant nu ar indica o atitudine peiorativa. Gablonturile nu sunt mai putin calitative, sunt doar din alte materiale. Desigur ca ar fi gresit sa spunem despre o pereche de cercei din argint ca sunt gablonturi pentru ca sunt handmade. “Handmade” indica modul de asamblare/creare iar “gablont” materialele folosite, iar cei doi termeni nu se includ sau exclud reciproc.

  9. maria says:

    pentru mine gablont= chinezarie. produsele handmade, din orice ar fi ele facute, sunt bijuterii. n-am cautat pana acum semnificatia cuvantului in dictionar, insa l-am asociat cu chestiile venite din china, facute in serie, si prost lucrate.

  10. Aaah, in sfarsit cineva pune punctul pe “i”. Felicitari pt. articol! si eu consider ca gablonturi = chinezarii, obiecte ieftine si in serie, din materiale comune ce se deterioreaza in scurt timp chiar.
    De fapt, abia acum vreo 4 ani am aflat si eu acest cuvant :P sau poate pana atunci nu il analizasem cum trebuie…ideea e corecta, handmade NU inseamna gablont, ci arta, accesoriu, bijuterie, obiect artizanal.

  11. greenscarf says:

    dar ce ziceti de persoane care cica fac accesorii handmade si le grupeaza pe un grup pe facebook numit “briz briz” …si cand incerc sa le atrag atentia ca handmade nu e briz briz imi sar toate in cap ca le jignesc? pai daca noi carw facem handmade credem despre creatiilw noastre ca sunt briz briz….offf …ce trista sunt …

  12. ungureanu alexandra says:

    da , e arta , dar si gablonturile sunt arta , materiale ieftine in majoritatea handmadeurilor , nu mi se pare o jignire …. chinezii nu pot fi artisti ? :) ) au si ei suflet … sentimente …

  13. ungureanu alexandra says:

    nu vreau sa supar , e parerea mea , de ex . cerceii de mai sus , nu mi place cum lie se vede sarma aia spiralata , prefer un gablont ieftin si fara suflet , dar mai aratos …. insa toata stima pentru dragostea , atentia cu care a fost creat acel zambetel :)

  14. ionut says:

    Intotdeauna extremele se departeazade centru, unde se afla adevarul. Gablonz-ul este facut de o masina in general, si da, din materiale comune, dar nu intotdeuna ieftine. Prototipul este facut de un designer, de principiu un artist, iar in productia de serie intervin adeseori etape manuale. Vizitez, de cate ori trec pe langa ele magazinele de profil, sau macar ma uit in vitrine. Am vazut chiar acum cateva zie gablonzuri de un bun gust care m-au facut invidios, la modul constructiv, desigur.Totusi obligativitatea tipizarii in serii mari le impune multe limitari. Nu fiti insa prea linistiti; creatorii actuali de tehnologii se orienteaza catre noul trend al personalizarii si, ajutati de era informatica, pregatesc noile masini de la care vei putea obtine numai produsul tau asa cum l-ai dorit.
    Si da, confectionez podoabe inca inainte de lovitura de stat din 89′, cand vindeam in fondul plastic, ajutat de un prieten pictor, ca nu eram artist plastic cu patalama! Podoabele hand made, mai ales cele de astazi, folosesc si ele o gama larga de elemente prefabricate, industriale, imbinate insa intr-o suita de combinatii si variante mult mai larga decat isi poate prmite o afacere, care are la baza productia de serie. La cerere se poate personaliza creatia, aborda unicatul sau seria scurta, posibilitati care sa confere clientului plusul de individualizare pe care il cauta. Podoaba handmade insa, nu confera o garantie a bunului gust, a esteticului superior si cu atat mai departe a ARTEI. Eu spun despre mine mine ca sunt un mestesugar al frumosului si ca nazuiesc la arta. Si zau ca nu reusesc intotdeauna, dar sunt fericit ca pot sa imi dau seama de asta. Ma consoleaza ca nici marii maestri nu au reusit intotdeauna. Nimeni nu poate fi constant in arta, altminteri nu ar mai aparea capodoperele. Bijuteria, se defineste in general ca o bodoaba confectionata din metale nobile si pietre pretioase si semipretioase. Dar nici aceasta presupune o valoare artistica inclusa. Sa vedeti ce de hidosenii inglobeaza valori uriase in aur si diamante! Pe de alta parte, cautati lucrarile lui Benvenuto Cellini si o sa gasiti niste nasturi ornamentali, lucrati din metal comun, cu niste miniaturi de o finete ametitoare si o minutie Davinciana. Nu e aur, insa precis e o bijuterie!
    Asa ca retineti, HAND MADE, NU este o marca intrinseca a frumosului, a esteticului, a artei, in final, daca acestea nu se afla in voi si nu nazuiti in permanenta la ele! Daca nu scormoniti mereu dupa ele in noi orizonturi de teme, materiale, simboluri. Nu uitati ca podoaba este la fel de veche ca omul, aparand de la inceput in viata acestuia, alaturi de prima bata, primul acoperamant din piele de animal si prima unealta din piatra sau os. Confectionarea ei a devenit unul dintre cele mai vechi mestesuguri si sunt mandru ca acum il practic si eu, chiar daca destul de sporadic. Asta inseamna multa traditie dar si multa raspundere. Si mai ales nu uitati ca sunteteti formatori de percepere a frumosului.
    ,,Chinezaria” nu exista decat ca masura a gustului clientilor nostri! Podoabele lucrate in tot Extremul Orient, nu numai China sunt de cele mai multe ori fascinante. Si desiguri au si ei mizeriile lor, asa cum pana si graul are neghina. Ei stiu asta si le valorizeaza la preturi derizorii, pentru a-si recupera macar investitia. Astfel le fac accesibile comerciantilor lacomi care le aduc pe pietele din intreaga lume.
    Insa daca au o piata si daca sunt cumparate asta inseamna ca atat poate percepe estetic clientul nostru si asta chiar este o problema! Ce este de facut? Dar asta intr-o alta povestire!

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!