De la fes la palarie

Inca din Evul Mediu vesmintele si podoabele vestimentare au fost unele dintre preocuparile de baza ale omului. De atunci si pana azi, societatea acorda o mare importanta tinutelor vestimentare nu doar ca mijloc de protectie contra intemperiilor naturii, dar si din placerea  izvorata din dragostea pentru frumos.

Daca mai demult hainele diferentiau oamenii pe ierarhii sociale precum si podoabele, acestea fiind purtate inaintea vesmintelor, azi  fiecare isi doreste ceva special , ceva personalizat sau chiar unicat.

Un proverb spune ca:  ”nu haina  il face pe om”, dar nu trebuie sa scapam din vedere ca  “tinuta vestimentara este o carte de vizita” atunci cand iesim in societatea aceasta tot mai pretentioasa.

Accesoriile joaca si ele un rol foarte important, de aceea ma voi referi la ceea ce  purtam in toate anotimpurile atat copiii, femeiile, cat si barbatii, respectiv “acoperitoare”  :)  pentru cap.

In aceasta categorie intra: palaria, caciula, basca, fesul, chipiul, sapca, gluga, basmaua etc.

Nu intamplator am inceput cu palaria pentru ca vreau sa amintesc faptul ca aceasta nu a fost inventata la oras de catre doamne, ci la munte de catre femeile care si-au facut din postav un fel de caciula-palarie, pe care o treageau de margini peste urechi, la inceput pentru a se proteja de frig.  Apoi  marginile usor  rasucite  au fost  latite si mai mult rasucite pentru a se aseza mai comod.  Orasencele au lasat salurile si broboadele si au inceput sa poarte palarii facute din materiale mai fine si din ce in ce mai sofisticate.

Palarie cloche – Anitabdesign

Astfel s-a ajuns ca unele palarii sa fie  cat o umbrela de mari.

Este stiut ca pana la inventarea masinilor de toate felurile care confectioneaza imbracamintea, femeile lucrau totul in casa, cu mainile. Aceasta indeletnicire nu s-a pierdut, ci s-a predat din mana in mana, de la  strabunica-bunica-mama-fiica.

Ar fi multe de spus, dar de prefer sa arat prin fotografii: fesuri, caciuli, palarii , lucrate de mana, pe care le puteti gasi si achizitiona din magazinele Crafty!

Fes cu mot – Anca Toma

Basca – Mariana Hera

Caciula – Maria Hera

Palarioara cosetata “Joy” – Ella36

Palarie de gala – Dorchi58

Mariana Hera

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!