Interviu cu Oana (Giginele): Culoare, emotie, amintiri, ganduri, dorinte, toate se impletesc

Ne plac persoanele vesele care binedispun oamenii din jurul lor si care transmit propriilor creatii un  sentiment de bucurie. O astfel de persoana este Oana. Am stat de vorba si am aflat foarte multe lucruri despre ea si pasiunea ei.

1. Cine este Giginele?

Giginele este un brand minunat :)

Cine sunt eu?
Eu sunt Oana şi Amy. Ştiu, pare ciudat să ai două identităţi (de fapt mai am încă una pe care o cheamă JJ şi care este responsabilă de lumea virtuală şi de scris).

Amy este numele de “scenă” cum îmi place să-i zic. Pentru că atunci când creezi nu prea mai ţii cont de realitatea în care te scalzi. Te pierzi cu totul într-o lume proprie şi personală ce capătă forma şi culoarea dorită de tine. Este greu să explici uneori ce înseamnă creaţia în sine şi prin ce stări trece un artist (de orice fel ar fi el) în acest proces. Culoare, emoţie, amintiri, gânduri, dorinţe, toate se împletesc acolo în creieraşul fiecăruia dând naştere unor lucruri senzaţionale!

Despre mine ce să zic… am 25 de ani (de vreo 5 ani m-am oprit la vârsta asta şi nu mai plec haha), sunt disperată după animale, am o armată de pisici, un soţ desprins din basmele copilăriei (ce mă salvează întotdeauna) şi sunt un om liber ce nu dă socoteală nimănui :) Ador asta.

De profesie sunt economist, meserie ce am practicat-o 8 ani şi am decis să mă opresc :) Acum sunt de toate şi momentan ador drumul pe care merg. Când voi simţi nevoia de schimbare, o voi face. Până atunci mă limitez la a fi designer, grafician, director de marketing, director de creaţie, veterinar pe alocuri, psiholog şi, my favourite, un excelent prieten pentru oamenii dragi.

2. Cand a aparut pasiunea pentru creatiile handmade si care sunt sursele tale de inspiratie?

Sinceră să fiu am crezut mult timp că “handmade” înseamnă sărăcăcios (da, da, ştiu, eram o imbecilă, dar nu ştiam mare lucru atunci) şi credeam că cei care fac asta sunt oameni prea leneşi să lupte pentru o carieră. Apoi, încet-încet am descoperit exact opusul. Am descoperit sufletul pus în fiecare mărgică de 2 mm înşirată cu acul şi am înţeles de fapt cât de complexă (şi terapeutică) este zona asta a lucrului meşteşugit.

Pasiunea e greu de definit pentru că m-am născut cu plastilina şi creioanele în mână, totuşi cred că dragostea asta pentru handmade a venit odată cu prima mea comandă de materiale (După ce timp de 1 an Ady m-a bătut la cap să mă apuc :) )Sursele mele de inspiraţie: Ei bine, înainte de toate vreau să subliniez că a fi original şi a fi creativ sunt 2 lucruri complet diferite! Originală nu ştiu să fiu. Nu am capacitatea de a crea din nimic. Însă, pornind de la ceva ce văd pe net sau pe stradă, recreez acele lucruri în stilul propriu. Tocmai de aia nu cred în copiere. Dacă vrei să copiezi pe cineva, fă-o astfel încât să-ţi iasă MULT mai bine decât originalul şi fă-o pe stilul tău :) Acolo se naşte evoluţia şi arta ta.

3. Ai artisti favoriti? Care sunt aceia?

Da, am o turmă întreagă, dar am să mă limitez la câţiva. Van Gogh (care mi-a provocat o obsesie îndelungată cu Starry Night-ul lui), Jane Austen (care mi-a demonstrat că bărbatul ideal chiar există atât timp cât ştii ce cauţi), Coehlo (pentru că da, m-a făcut să merg înainte) şi mai nou sunt disperată după brandul Chotronette :)

4. Cartea ta preferata este …

Vampire Academy – că asta o citesc. Săptămâna viitoare probabil va fi alta.

5. Care sunt pasii pe care ii urmezi in realizarea unei creatii?

Pfffff m-ai lovit aici haha :) ) Teoretic văd ceva, asociez cu altceva, mă plezneşte ideea şi pac mă apuc de treabă. Practic lucrurile stau cu totul altfel. Se întâmplă să am o idee dar să nu fiu pregătită s-o materializez. De aia am deseori materiale ce zac cu lunile în cutii până le vine rândul. Nu am caiete cu schiţe. Rareori mai fac câte un desen pe undeva, dar până acum tot ce-am avut în cap am reuşit să fac.

Masa e mereu PLINĂ ochi cu de toate, astfel încât ajung să lucrez pe un colţişor. Apoi iar fac curat, iar o eliberez, iar stau 3-4 zile uitându-mă la blocurile de Fimo fără vreo idee şi pac, iar m-apuc, iar mi se umple masa, iar ajung să lucrez pe un colţişor :) Cred că toate vin dintr-una într-alta. După cum ziceam, nu pot să creez din nimic. Dar cu cât am mai multă dezordine şi mai multe resturi pe masa de lucru, cu atât îmi vin idei mai multe! (nah, fiecare cu piticii lui)

6. Materiale si tehnici folosite.

Păi Fimo all the way. Cel puţin până acum. Şi accesoriile metalice pe care le ştim cu toţii :) M-am luptat o vreme cu sârma dar nu m-a satisfăcut prea tare. Poate când sârma NT va fi cu adevărat NT atunci am să creez mai multe cu sârmă. Mă sperie cumva statutul ăsta efemer al sârmei. Polimeru barem l-ai relăcuit, i-ai schimbat tortiţele şi dacă ai noroc să nu-l rupi sau să nu ţi-l mănânce câinele, te ţine o groază de vreme. Am cliente care poartă primele mele creaţii de acu 2 ani jumate şi asta mă bucură tare mult.

7. Atelierul Giginele 

Atelierul Giginele a pornit de la o masa mică de living, apoi s-a extins pe încă o masă şi pe două canapele, până la exasperarea soţului care nu mai avea loc unde să-şi ţină laptopul şi unde să mănânce. Apoi am descoperit cutiile compartimentate şi am început să le organizez un pic.

La un an de la înfiinţare am dorit să-mi fac cadou o masă de lucru, pe care să nu fiu nevoită s-o adun de câte ori ne vin musafirii (4 seri pe săptămână în medie), aşa că m-am dus la un magazin mare pentru casă şi grădină, am ochit o masă de televizor, am văzut că era ultimul exemplar şi îi lipsea un raft, aşa că am cerut (cu tupeu) discount şi evident am primit. Cam 40%. Iată-mă deci cu o masă de lucru, care a avut nevoie de răftuleţe şi recompartimentări, însă care m-a costat cu tot cu ajustări în jur de 170 lei. Uneori o privesc şi mă surprinde cum un lucru atât de mic ţine în el o valoare atât de mare :) Ii mai spun “atelierul mobil”. Pentru că este pe roţi şi oricând nu este loc de el, dispare cuminte în altă zonă a casei.

A mai trecut aproape un an şi îmi doream din ce în ce mai tare să iau mini-businessul mai în serios şi să-l duc cumva puţin mai departe. Am decis să-mi dau demisia de unde lucram şi să continui pe acest drum. Am transformat o parte a livingului în birou de lucru şi astăzi, la 4 luni de la fericitul eveniment, pot spune că nu ştiu cum am trăit fără el :)

Peste tot am obiecte primite de la oamenii dragi, a căror energie mă inspiră la fiecare pas.

Mă ajută cumva să separ zona de producţie de celelalte zone. La birou mă pot ocupa de magazinul online, fotografii, cercetare, comenzi etc. Ştiu că la un moment dat voi avea un atelier cu birou separat, dar până atunci sunt extraordinar de fericită cu ce am şi ce am reuşit să realizez până acum şi recunoscătoare totodată oamenilor şi sorţii că m-au ajutat în atât de multe feluri să pot face ceea ce mi-am dorit. :)

8. Care este trasatura definitorie a creatiilor tale/a stilului tau?

From inside-out. Adică ceea ce porţi face parte din tine şi te completează. Ceea ce porţi este felul de a arăta lumii cine şi cum eşti de fapt în interior. Dacă eşti încrezătoare şi fericită, vei purta lucruri colorate şi vesele, fără teama de ridicol. Dacă însă simţi că trebuie să te aliniezi societăţii pentru că ai impresia că ba ai urechile prea mari, ba degete grosolane sau mai ştiu eu ce alte aberaţii, vei purta lucruri ce nu te definesc dar care speri cumva să te ajute să ascunzi aceste “defecte”.
Eu încerc să reproduc libertatea, iubirea şi culoarea ce le simt înăuntrul meu. După cum ziceam, from inside-out :)

Joyelle-The joyful octopus

The Van Gogh butterfly

Clopotei-The tangeine deviation 3

9. Carui tip de persoana se adreseaza creatiile tale?

E greu de spus. Merg pe ideea “construieşte şi vor veni” – mai bine zis “creează şi vor cumpăra”. Nu există handmade urât. Există cel puțin o persoană căreia să-i placă ce faci, indiferent de stilul tău. Ideal este să o găseşti :) De aia nu încerc să conving pe nimeni să cumpere nimic. Fiecare ştie şi simte ce este mai bine pentru el/ea şi ce îl/o reprezintă.

10. Planuri de viitor ca designer.

Păi în câteva luni urmează să mă mut în Anglia. Încă mă gândesc cum să duc mai departe brandul, dacă să-i păstrez numele sau nu. Cert este că şi acolo voi încerca să fac acelaşi lucru. Visul este un magazin mic la stradă şi un atelier în curtea din spatele casei, dar vor trece ceva ani până acolo. Deocamdată trebuie să văd dacă englezoaicele vor fi în sentimentul meu creator sau nu :) Dacă nu va merge, voi căuta alte domenii pentru carieră. Totuşi eu presimt că va merge :)

11. Ce inseamna Crafty pentru tine?

Este locul unde mă desfăşor cum mă taie capul. Unde pot descrie bijuurile aşa cum îmi vine iar vizitatorul poate simţi cumva energia ce încerc să o transmit. Oricum sunt dependentă de internet şi de shopping online, aşa că voi susţine până la moarte tot ce are legătură cu netul :)

12. Magazine preferate de pe Crafty.

13. Ce sfaturi le dai designerilor aflati la inceput de drum?

Creează şi vor cumpăra!

 1. Totuşi sfătuiesc pe oricine vrea să facă handmade să se înarmeze cu răbdare şi să ştie că există o limită impusă de 2 mari factori: Cele 24 de ore ale unei zile şi cele 2 mâini din dotare! Cât timp tu creezi şi tot tu construieşti, nu te vei îmbogăţi din asta, deci dacă ăsta ţi-ar fi motivul pentru care te apuci, mai bine renunţi din start :)
 2.  Întotdeauna să ai curaj să experimentezi, chiar dacă vei considera că acel lucru nu se vinde. Nu poţi şti cui îi place. Cu siguranţă se va găsi o persoană. Mereu se găseşte :)
 3. Investeşte! Evoluează! Cumpără-ţi materiale de calitate şi ustensile din ce în ce mai performante. Ele vor face diferenţa mai târziu în drumul tău spre succes.
 4. Învaţă! Internetul este cea mai mare sursă de informaţii unde poţi găsi orice cauţi. Învaţă, citeşte, documentează-te, promovează-te!
 5. Respectă-ţi timpul şi munca! Nu te vinde ieftin, pentru că la final tot tu pierzi! Dacă nu îţi valorifici bine timpul şi munca depusă, în maxim 1 an vei renunţa la handmade. Nu uita că totul contează, de la un ac de metal, până la hârtia cu care înveleşti coletul ce-l pui la poştă. Nu-ţi fura singur căciula căci nu vei ajunge nicăieri :)
 6. Nu în ultimul rând, Clientu’ pe primu plan! Tratează-l exact cum ţi-ai dori tu să fii tratat/ă de către alt vânzător, ascultă-l şi încearcă să-i înţelegi stilul şi preferinţele. Astfel se va întoarce în magazinul tău :)
 7.  Simte-te bine! Dacă atingi punctul în care handmade-ul îţi pare deja un efort, recalculează-ţi aşteptările şi priorităţile. Treaba asta merge DOAR cât timp nu o percepi ca pe o muncă.
 8. Ia-ţi businessul în serios. Asta dacă vrei să faci din handmade un business. Dacă este doar un hobby care îţi aduce bani de buzunar, e ok. Dar dacă vrei să trăieşti din asta, trebuie să faci mai mult decât doar să creezi. De la cheltuielile pentru promovare până la timpul alocat cercetării, totul trebuie luat în serios. Mai puţin creaţia în sine :)

14. Cateva cuvinte pe final

Vă mulţumesc pentru invitaţia de a deschide poarta lumii Giginelelor şi vă doresc să vă meargă toate minunat! :)

21 Comments

Got something to say? Feel free, I want to hear from you! Leave a Comment

 1. AdyAnkh says:

  Eu sunt nasa Giginelelor! :D

  M-a emotionat pana la lacrimi interviul. Nu doar pentru ca te vad in fiecare cuvant, Oana, nu doar pentru ca recunosc cu mult drag mastile, canapeaua, biroul si nu doar pentru ca STIU ca ordinea din spatiul de lucru este doar in poze :) ) Ci pentru ca ma recunosc si pe mine in tot: in dezordinea de pe masa de lucru fara de care parca nu stim lucra, in bucuria creatiei, in dragostea de lucru. Probabil de asta ne-am lipit noi si ne intelegem reciproc de la crizele de dive la lacrimile de “lumea e rea”. Pentru ca semanam.

  PS: a se observa ca trei dintre designerii preferati ai Oanei sunt din Arad, da ? :P #proud

 2. delilah says:

  O intrebare am.. sunt un pic nedumerita.. ce e rau in a crea si a-ti lucra propria idee? De ce sfatuiesti la renuntare in acest caz? E cel mai frumos lucru in handmade!! Sa creezi si sa-ti pui in practica ideea!
  De fapt…asta e handmade! Originalitate!
  Te contrazici un pic..
  Cu respect pentru lucrurile frumoase pe care le faci,
  delilah

 3. delilah says:

  Nu sunt de acord nici cu ultima “scriere” de la punctul 8 !
  Cum sa nu luam in serios “creatia in sine”?
  Oare, sunt eu, culmea?

  • Dacian Moon says:

   Creatia in sine este foarte importanta, pentru ca ea ajunge la oameni. Grija cu care este ea realizata si toate micile detalii arata de fapt respectul pentru clienti. Sau cel putin asa vad eu lucrurile :)

 4. Oana says:

  Delilah, nu am afirmat nimic negativ legat de “a fi original” doar ca “nu pot fi EU orginala”, Chiar nu inteleg de unde ai dedus contrariul. Nu doresc sa transmit niciun mesaj negativ, eu vorbesc din punctul meu de vedere.

  Iar la punctul 8, cu a nu lua creatia in serios, ma refeream sa nu ne lasam influentati de reguli si tipare ci sa ne pastram spiritul liber de copil.

  Nu mai lua totul ad litteram :) Cuvintele mele nu vor sa “atace” pe nimeni.
  Te pup,
  Oana

 5. Oana says:

  Ady sa stii ca ma gandesc la noi ca la 2 biscuiti Oreo, numai ca in cazul nostru suntem 3 biscuiti lipiti intre ei ca o avem si pe zuza hahahaaha

  I love you <3

 6. cristinaBma says:

  Delilah, cred ca n-ai inteles de fapt ce a vrut sa zica Giginica…mai citeste o data.

 7. AdyAnkh says:

  @delilah Oana nu a spus sa nu fie lumea originala. Oana a spus ca EA nu reuseste (desi nu este adevarat, dar nah, trec peste). A spus ca vede ceva si transforma prin ochii ei si ca e o diferenta intre a fi original si creativ.
  Iar punctul 8 se refera la business. Asta este un moment in care vrei nu vrei trebuie sa pui sufletul deoparte si sa vezi cu ochi practici si de economist totul. Este momentul in care faci matematica. Nu creezi, nu visezi, esti pragmatic.
  Cel putin eu asa am inteles, daca gresesc, sa ma corecteze Oana :)

 8. Giginele says:

  xoxo

 9. Giginele says:

  Asa gata am lamurit misterul (nu reuseam sa comentez)

  Nu cred ca am spus undeva ceva negativ legat de a fi original. Ma referam ca EU nu pot fi originala, asa ca incerc sa-mi dezvolt creativitatea :)

  Cat despre a nu lua creatia in sine in serios, m-am referit sa nu ne oprim la limite si reguli si sa ne dam frau liber imaginatiei, ca atunci cand eram copii :)

  Nu mai lua totul ad litteram, pentru ca nu doresc sa transmit niciun mesaj negativ :)

  p.s. Ady nu am ce sa corectez ca tu ma intelegi mai bine decat ma inteleg eu uneori :) )) I love you <3

 10. AdyAnkh says:

  Better than I know myself….. (ca tot s-a lansat vid azi)

 11. delilah says:

  Cum vreti voi fetelor!
  Nedumerirea ramane, in ciuda produselor frumoase care va ies din maini si mai ales, in ciuda explicatiilor.
  Felicitari pentru produsele frumoase :)

 12. Giginele says:

  Te rog mult da-mi copy+paste cu paragraful de unde reiese ca (te citez aici) :”De ce sfatuiesti la renuntare in acest caz? E cel mai frumos lucru in handmade!! Sa creezi si sa-ti pui in practica ideea!
  De fapt…asta e handmade! Originalitate!”

  Cat despre originalitate…
  ORIGINÁL, -Ă, originali, -e, adj. [...] ♦ (Despre artiști, scriitori, oameni de știință) Care creează ceva nou, personal, fără a folosi un model făcut de altul. [...]

  Cred ca nu ai inteles ideea pentru ca nu vad unde am sfatuit pe cineva sa renunte!

 13. lidia says:

  Mi-a placut tare mult interviul si firea sa deschisa. Sunt de acord ca nu exista originalitate. Hai sa zic ca foarte foarte putini oameni sunt originali. Dar nu e nimic rau in a copia si a-ti aduce ideile proprii in creatia respectiva. Cred ca asa ne dezvoltam noi …ca societate.
  Felicitari!

 14. delilah says:

  E primul tau sfat Oana, nu e nevoie de nici un copy/paste. Foarte multi dintre noi lucreaza din placere, multi vad handmade-ul si ca o afacere, si este foarte bine, din punctul meu de vedere. De ce a crea si a-ti lucra ideile pe care “le creezi” nu merg mana in mana si faci sugestia cu renuntarea, asta nu pot intelege. Facand abstractie de partea materiala la care ai facut referire.
  Si este ultima mea interventie aici, observ ca fac valuri, si nu e in intentia mea. Voiam doar o explicatie logica.

 15. Giginele says:

  Pai eu incercam sa inteleg la ce te referi, pentru ca nu inteleg deloc chiar :)
  Explicatie logica la ce?

  De ce a crea si a-ti lucra ideile pe care “le creezi” nu merg mana in mana si faci sugestia cu renuntarea, asta nu pot intelege.

  Aici ma refeream strict la limitarea impusa de timp. Ca daca SINGURUL motiv pentru care cineva se apuca de handmade este sa se imbogateasca, LIMITA de care se va lovi va fi timpul si capacitatea sa de productie (nu suntem roboti). Cred ca ai scos ceva din context, pentru ca nu inteleg exact unde bati. Nu afirm sa iti creeze altcineva bijuurile sau tu sa le creezi si altul sa le faca. Ma refeream strict la bariera timpului si nimic mai mult.

  Iar aia cu originalitatea iti jur ca nu inteleg de unde ai scos-o.
  Fiecare alege sa faca ce vrea dar eu nu am vazut pana acum niciun artist care sa-si fi facut casa din banii castigati DOAR din bijuterii. Sper ca acum am fost mai clara

  • Dacian Moon says:

   :D daca SINGURUL motiv pentru care se apuca de handmade este sa se imbogateasca are o problema cu intelegerea lucrurilor :) ) desi… da, aparuse un articol anul trecut in nu stiu ce ziar care ne povestea cat de mult castigam (noi, cei care facem handmade)

   nu exista handmade fara pasiune. pentru imbogatiri… e bine sa se reorienteze :) ) si nu vreau sa spun prin asta ca nu se poate trai din handmade, dar una e sa traiesti din ceva si alta e sa te imbogatesti…

 16. Dacian Moon says:

  Ma bucur ca am putut cunoaste o particica din lumea Giginele, o lume vesela si plina de viata :) Mult succes in continuare si sa ajungi cat mai repede la magazinul si atelierul dorit :)

 17. Giginele says:

  Multumesc, Laura :)
  La fel şi ţie :)

Leave a Comment

Let us know your thoughts on this post but remember to place nicely folks!