avatar
avatar

Provocarea: Zamolxis

Zamolxis, era zeul suprem, cunoscut inca din secolul al V-lea i.e.n., dar ale carui origini se pot intruchipa, probabil, in persoana reala a vreunui invatat get, apostol al credintei in nemurirea acestui neam. Se presupune ...
citeste mai mult
Zamolxis, era zeul suprem, cunoscut inca din secolul al V-lea i.e.n., dar ale carui origini se pot intruchipa, probabil, in persoana reala a vreunui invatat get, apostol al credintei in nemurirea acestui neam.
Se presupune ca in jurul anului 1400ien, un dac pe nume Zamolxe (Zamolxis sau Zalmoxe) a calatorit prin lume ajungand pana in Egipt ca sclav al lui Pitagora.
In peregrinarile sale, Zamolxe a acumulat multe invataturi in domeniul astronomiei, prevestirii, medicinii. Intors inapoi pe meleagurile natale, el a ajuns vicerege. Din aceasta pozitie a pus sa i se amenajeze o pestera pe muntele Kogaionon ( sau Kogaion) considerat munte sacru , care nu a fost identificat cu certitudine dar se presupune a fi muntele Omul.
Pentru a da o lectie poporului care se pare ca nu il mai asculta, el s-a retras aici in solitudine disparand timp de patru ani iar cand a revenit, poporul l-a considerat reintors din lumea mortilor si l-a zeificat. Zamolxe a ajuns sa fie considerat zeul cerului senin si al soarelui, precum si al pamantului lucru dedus din etimologia numelui, el controland locurile unde ajungeau dacii dupa moarte.Curajul soldatilor daci in lupta era dat de nepasarea in fata mortii stiind ca vor ajunge in imparatia lui Zamolxe. Soldatii plecau in lupta strigand numele zeului si mureau zambind cu numele aceluiasi zeu pe buze.

Setul ZAMOLXE este alcatuit dintr-o bratara si un colan cu un pandantiv cu aspect tribal confectionat din tabla de cupru oxidata, a carui forma si culoare simbolizeaza zonele de influenta a zeului: cuprul-pamantul, pandantul - soarele ale carui raze torsionate dau aspectul de coroana regala asezata pe o inima.La randul ei aceasta simbolizeaza esenta monoteismului zamolxian al carui punct central era viceregele Zamolxe, zeul suprem.Bratara si lantul colanului sunt confectionate din zale de 4 mm in impletitura japoneza la doua si patru randuri, colanul fiind completat de un lant din zale de 20 mm ducand in final la aspectul de colan regal.

12 voturi

Provocarea: Tibet

Am incercat sa surprindem esenta Tibetului: altitudine inalta, izolare si rolul important al religiei budiste. Pe vasul din lemn de fag am sculptat o comunitate tibetana, situata pe un versant abrupt al muntelui sacru ...
citeste mai mult
Am incercat sa surprindem esenta Tibetului: altitudine inalta, izolare si rolul important al religiei budiste.
Pe vasul din lemn de fag am sculptat o comunitate tibetana, situata pe un versant abrupt al muntelui sacru Kalaish.
In departare vegheaza crestele inzapezite ale muntilor Himalaya.
Statuia lui Buddha meditand este sufletul micutei asezari iar calugarii de aici nu au uitat spusele maestrului lor "Pacea vine din interior, nu o cautati in afara"

27 voturi

Despre Lemnivor

Suntem Deni si Mihai, suntem fericiti ca ne avem unul pe celalalt, suntem bucurosi de ceea ce facem si ne plac lucrurile simple. Lasam obiectele realizate de noi sa ne caracterizeze pentru ca vorbele nu sunt punctul nostru ...
citeste mai mult
Suntem Deni si Mihai, suntem fericiti ca ne avem unul pe celalalt, suntem bucurosi de ceea ce facem si ne plac lucrurile simple.
Lasam obiectele realizate de noi sa ne caracterizeze pentru ca vorbele nu sunt punctul nostru forte.

Produse Lemnivor

Pieptene arici din lemn Puzzle cu judetele Romaniei Mobilier in miniatura Omida I
Viziteaza magazinul Lemnivor

Vrei sa participi la urmatoarele dueluri? Inscrie-te aici

Dueluri precedente

Login


Am uitat parola ×